سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس (LMS) چیست؟

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس (LMS) چیست؟

سیستم مدیریت یادگیری یا سامانه LMS چیست؟ ال‌ ام‌ اس یک سامانه آموزش مجازی است که مخفف واژه جهانی Learning Management System می‌باشد. وظیفه این سیستم به طور خاص برای مدیریت دوره‌های آنلاین، توزیع مواد آموزشی و همکاری بین فراگیر و مدرس طراحی شده‌است. برای شناخت بیشتر با این سیستم قوی مدیریت آموزشی با وستا همراه باشید.

این سیستم به شما این امکان را که فراگیران را در دوره‌های آموزشی ثبت‌نام کنید و تمام جنبه‌های دوره آموزشی آنها را نیز مدیریت کنید و با آنها نیز در ارتباط باشید، بدین صورت که  تکالیف و تمرین‌های ارائه شده و حتی آزمون‌های فراگیران را به صورت الکترونیکی برگزار می‌کنید. در حقیقت، ال‌ ام‌ اس زیر بنای اصلی بسیاری از فعالیت‌های یادگیری الکترونیکی یا آموزش مجازی و آنلاین است.

سیستم lms یک سامانه آموزش مبتنی بر فضای الکترونیکی است که جایگزین آموزش‌های سنتی شده است و می‌توان با استفاده از رسانه‌ها، فضای مجازی و اینترنت، آموزش‌ها را به طور گسترده و به طیف وسیعی از اشخاص ارائه داد.

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس

آموزش الکترونیکی به نام‌های آموزش از طریق وب، آموزش غیر حضوری، آموزش از راه دور، تعلیم و ‌تربیت از راه دور و خودآموزی از طریق رایانه مطرح می‌شود. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت این نوع آموزش توسط اینترانت، اینترنت، پخش ماهواره‌ای، دیسک و نوار‌های صوتی ارائه می‌گردد.اما در بیشتر مواقع ارائه آموزش از طریق وب و به‌صورت الکترونیکی بالاترین کیفیت را دارا خواهد بود.

از آنجایی‌که فضای اینترنت بستر مناسبی برای نگهداری محتواهای آموزش‌های الکترونیکی نیست، به همین دلیل سامانه‌های آموزشی الکترونیکی و مجازی، طراحی و پیاده‌سازی شده است. با کمک و استفاده از این نوع سیستم‌ها می‌توان متن‌ها، عکس‌ها، ویدیوها، تمرین‌ها و آزمون‌ها را در آنها نگهداری و در جهت پیشبرد آموزش از آنها استفاده کرد.

روش‌های ارائه آموزش در ال ام اس 

هم‌زمان و غیر هم‌زمان

آموزش در سامانه ال‌ ام‌ اس به صورت هم‌زمان و غیر هم‌زمان ارائه می‌گردد: در نوع هم‌زمان همه افراد با هم وارد سامانه آنلاین می‌شوند و آموزش‌ها به‌صورت هم‌زمان و کاملاً الکترونیکی ارائه می‌گردد. اما در آموزش غیر هم‌زمان محتوای یادگیری الکترونیکی به‌صورت تعاملی، ویدئویی، صدا، اسلاید، شبیه‌سازی شده و یا موشن‌گرافیک از قبل تولید شده و کاربر هر زمانی که قابلیت آموزش‌پذیری را داشته باشد، می‌تواند از محتوای دوره استفاده کند.

آموزش الکترونیکی با ارائه دادن شیوه جدیدی از آموزش، قابلیت جدیدی را برای نظام آموزشی فراهم کرده است و این مسئله باعث می‌شود که ضرورت به‌کارگیری آن دوچندان شود. در راستای همین مسئله است که سامانه ال‌ ام‌ اس مورد توجه بیشتری قرار می‌گیرد. با کمک سامانه آموزش الکترونیکی می‌توان آموزش‌ها را با توجه به نیاز جامعه و پیشرفت علم و تکنولوژی گسترش و بروزرسانی کرد.

با توجه به دنیای امروز و پیشرفت فضای دیجیتال، سامانه‌های آموزش آنلاین باعث می‌شوند افراد بتوانند با توجه به نیاز خود سطح زندگی و شغلی خود را ارتقا دهند. در مورد آموزش الکترونیکی یک سری موانع و ذهنیت‌هایی موجود است؛ مثلا بعضی از افراد گمان می‌کنند که آموزش الکترونیکی فقط مخصوص کسانی است که فناوری و تکنولوژی را به خوبی می‌شناسند؛ در صورتی که آموزش مجازی برخلاف تصور عموم افراد، برای همه اشخاص مناسب است و طیف وسیعی از افراد می‌توانند در دوره‌های آموزش مورد نظرشان شرکت کنند و از مزیت‌های آموزش الکترونیکی بهره‌مند شوند.

عمومی‌ و تخصصی

سامانه ال‌ ام‌ اس با توجه به نوع آموزش به دو مدل عمومی‌ و تخصصی هم تقسیم می‌شود. منظور از عمومی، ارائه آموزش‌های دانشگاهی، آزاد یا سازمانی است که تعاریف آموزشی آنها تقریبا با هم برابر است. منظور از مدل تخصصی، آموزش‌هایی است که فرآیند آموزشی آنها با مدل عمومی‌ متفاوت است. مانند آموزش‌های هوانوردی، آموزش رانندگی، آموزش عمل جراحی. در دنیا با توجه به مدل آموزش عمومی‌ و تخصصی، سامانه‌های ال‌ ام‌ اس‌ مختلفی وجود دارند.

سیستم عامل و دیتابیس مخصوص LMS

ال‌ ام‌ اس‌ها معمولا بر روی سیستم‌ عامل‌های مختلف مانند PHP، .Net یا java (جاوا) ساخته شده‌اند و آنها را در یک پایگاه داده مانند PostgreSQL ،MySQL یا SQL Server قرار می‌دهند.

سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی (LMS)، یک برنامه کاربردی یا تکنولوژی مبتنی بر وب است که در جهت برنامه‌ریزی، پیاده‌سازی و ارزیابی یک فرایند یادگیری مشخص استفاده می‌شود. این یک سيستم بسیار قدرتمند برای سازمان‌هایی است که به دنبال بهبود عملکرد و حفظ نیروی کار خود هستند و يا دانشگاه‌ها و مراكز آموزشی كه می‌خواهند دانشجويانشان را از طریق الكترونيكی و مجازی آموزش دهند.

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس

سیستم‌های مدیریت یادگیری الکترونیکی برای اعمال انواع استراتژی‌های یادگیری در فرمت‌های مختلف آموزش استفاده می‌شوند. پیشرفت‌های جدید در تکنولوژی یادگیری کمک کرده است تا از نیازهای یادگیرنده‌ها پشتیبانی شود.

برای سازمان خود به سیستم آموزش مجازی نیاز دارید؟ سامانه آموزش مجازی ویانا در کنار شماست.

سطوح کاربری در ال‌ ام‌ اس (LMS) چیست؟

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس

مدیر سیستم

سطح دسترسی مدیر سیستم، بالاترین سطح از دسترسی است که وظیفه نظارت و مدیریت را در دوره‌های آموزشی بر عهده دارد؛ همانند مدیر آموزش یا مدیر یک آموزشگاه که مدیریت و نظارت بر دوره‌های آموزشی را انجام می‌دهد، در سامانه ال‌ ام‌ اس (LMS) هم روال به همین شکل است که تنها تفاوت در الکترونیکی انجام شدن آن است.

مدرس

همانند کلاس‌های آموزشی حضوری، مدرس نظارت بر کلاس و محتواهای آموزشی را بر عهده دارد. این دسترسی‌ها در آموزش الکترونیکی نیز برای مربی پیش‌بینی شده است. به این‌ترتیب که او می‌تواند تعداد جلسات و محتوای دوره آموزشی که قرار است به‌صورت الکترونیکی را تدریس آن را انجام دهد، بر روی سامانه ال‌ ام‌ اس بارگزاری کند. همچنین باید برای هر دوره آموزشی پروژه و تمرین در نظر گیرد و در انتهای دوره برای فراگیران به‌صورت الکترونیکی آزمون برگزار کرده و کارنامه آنها را نیز صادر کند.

فراگیر

سطح دسترسی فراگیران در سامانه ال‌ ام‌ اس، درست همانند کلاس درس حضوری است. در این سیستم، امکان مشاهده محتوای الکترونیکی، شرکت در تالار گفتگو و انجمن، انجام تکالیف و تمرین‌ها و شرکت در آزمون لحاظ شده است.

قابلیت‌های LMS چیست؟

سیستم مدیریت یادگیری یک نرم‌افزار قوی برای مدیریت، مستند‌سازی، ردیابی، گزارش و تحویل دوره‌های آموزش الکترونیکی و برنامه‌های آموزش آنلاین است که قابلیت‌های منتوع و کم‌نظیر زیر را شامل می‌شود:

  • امکان ثبت‌نام و تعریف دوره‌های آموزشی
  • مشاهده محتواهای الکترونیکی در قالب‌ها pdf ,mp4 ,Scorm
  • شرکت در تالار گفتگو و انجمن
  • انجام تمرین‌ها و پروژه‌ها
  • امکان برگزاری و شرکت در آزمون الکترونیکی
  • امکان طراحی مسیر آموزشی برای فراگیران
  • امکان ثبت‌نام فراگیران بصورت الکترونیکی
  • شرکت در کلاس‌های آموزشی آنلاین و همزمان
  • امکان گزارش‌گیری از فعالیت‌های صورت گرفته در ال‌ ام‌ اس
  • قابلیت‌های یکپارچه شدن با سیستم‌های مدیریت آموزش و منابع انسانی
  • و ….

LMS در چه مراکزی کاربرد دارد؟

 LMS دارای کاربرد‌های فراوانی است که بسته به نوع استفاده، قابلیت آن قابل تغییر است. این سامانه‌ها در حقیقت بستری را فراهم می‌کنند تا مدیریت برگزاری دوره‌های آموزشی راحت‌تر و بصورت الکترونیکی انجام شود. همچنین حوزه‌های کاربردی مختلفی اعم از پیاده‌سازی آموزش مجازی در دانشگاه‌ها، سازمان‌ها، صنایع، مدارس، بانک‌ها و غیره را دارد که در حقیقت این سیستم یکی از ارکان پیاده‌سازی آموزش مجازی است.

البته توجه داشته باشید در پیاده‌سازی آموزش مجازی تامین موارد دیگری از قبیل زیرساخت سخت‌افزاری، محتوای الکترونیکی، کلاس آنلاین و تعریف مدل کسب‌وکار یا مدل ارائه آموزش نیز باید لحاظ شود.

کاربرد LMS در سازمان

راه‌اندازی سامانه آموزش الکترونیکی به سازمان‌ها کمک می‌کند تا سازمان بتوانند آموزش‌های ضمن خدمت کارمندان خود را با کمترین هزینه برگزار کند. سامانه‌های غیر متن‌باز این امکان را به سازمان می‌دهند که با سیستم‌های منابع انسانی و سایر سامانه‌های مدنظرشان به‌صورت یکپارچه مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

کاربرد LMS در دانشگاه

آموزش از مهمترین ارکان و رسالت اصلی در دانشگاه‌ها محسوب می‌شود. از آنجایی‌که تمامی‌ دانشجویان و اساتید دانشگاه بومی‌ نیستند، دانشگاه می‌تواند با راه‌اندازی و بهره‌برداری از سامانه آموزش الکترونیکی، خدمات آموزشی خود را به‌صورت جامع‌تر ارائه کند. همچنین می‌تواند با نصب و راه‌اندازی سامانه مدیریت یادگیری که در‌ ایران طراحی و تولید می‌شود، با سیستم مدیریت آموزشی خود یکپارچه شود. با کمک این سیستم همچنین می‌تواند علاوه بر آموزش‌های دانشجویی، آموزش‌های ضمن خدمت برای کارکنان خود را نیز برگزار کند.

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس

کاربرد LMS در موسسات و مراکز آموزشی

ارائه خدمات آموزشی و پراکندگی و گستردگی این نوع خدمات رقابت‌پذیری بالایی را در بین موسسات و مراکز آموزشی به وجود می‌آورد. با کمک سامانه آموزش الکترونیکی، موسسات می‌توانند علاوه بر تقویت برند آموزش خود، خدمات آموزشی اثر بخش‌تری را به فراگیران ارائه کنند. در حالی که دیگر تنها پوشش‌دهنده خدمات آموزشی نخواهند بود و طیف گسترده‌ای از فراگیران را جذب خواهند کرد که در نهایت باعث رونق کسب و کار و کسب درآمد بیشتر است.
آموزش الکترونیکی یک راه حل آسان و مقرون به صرفه برای تمام سازمان‌ها، دانشگاه‌ها و موسسات و مراکز آموزش است که تمایل دارند هم‌راستا با تکنولوژی‌های به‌روز، خدمات آموزشی متفاوت و اثربخشی را ارائه کنند.

دسته‌بندی آموزش مجازی

1- آموزش مجازی به صورت متنی

این آموزش تنها به صورت متنی می‌باشد و در صفحات وب ارائه می‌شود که بسیار نیز وقت‌گیر هم برای نویسنده و هم برای فراگیر است و سطح یادگیری هم به پایین‌ترین حد ممکن می‌رسد.

2- آموزش مجازی به صورت انیمیشنی

این آموزش در فایل‌های فلشی عرضه می‌گردد و نسبت به متن از قابلیت گرافیک بهتر برخوردارند و ارائه محتوا به صورت شکل باعث یادگیری بهتر می‌شوند، اما در این مدل آموزش نیز درصد یادگیری پایین است..

3- آموزش صوتی و تصویری

در این آموزش با استفاده از فایل ویدئویی یا پاورپوینت، استاد به صورت واضح و شفاف در مورد مطلب مورد نظر توضیحاتی ارائه می‌دهد و جزییات آموزش مورد نظر را به تصویر می‌کشد.

4- آموزش مجازی آنلاین

به این صورت می‌باشد که هر دو طرف یعنی آموزش‌دهنده و فراگیر به صورت هم‌زمان با هم ارتباط برقرار می‌کنند و شبیه‌سازی خوبی از محیط کلاس‌ ایجاد می‌شود و با هم در تعامل هستند و فراگیر می‌تواند سوالات خود را با استاد و مدرس خود مطرح کند و رفع ابهام در محیط یادگیری انجام می‌شود. این نوع آموزش در حال حاضر کامل‌ترین نوع آموزش مجازی می‌باشد.

مزایای استفاده از LMS چیست؟

از مهمترین مزیت‌هایی این سیستم این است که می‌توان بدون محدویت، هر فرد، در هر زمان و در هر مکان به آموزش دلخواه خود دسترسی داشته و از آن بهره ببرد. هزینه کم این دوره‌ها و همچنین‌ تردد نداشتن و هزینه‌های اضافی برای رفتن به محل آموزش از دیگر مزایای آموزش مجازی محسوب می‌شود.

فراگیر می‌تواند با نحوه آموزش خود و سطح یادگیری خود آموزش را زمان‌بندی کند و از هر فایل آموزش در یک مقطع زمانی بهره گیرد و مدیریت زمان نیز در دست خود اوست. همچنین سطح یادگیری در آموزش مجازی به مراتب بالاتر از آموزش‌های دیگر می‌باشد. بروزرسانی و همگام‌سازی در این آموزش به راحتی و به سرعت انجام می‌شود.

فایل‌های این آموزش‌ها معمولا در هر زمان و مکانی در دسترس می‌باشند و یادگیرنده می‌تواند با توجه به اینکه آموزش را به درستی یاد نگرفته است، به دفعات تا یادگیری کامل از آن استفاده کند. پس نتیجه می‌گیریم که آموزش مجازی از نظر اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و زمانی مزایای زیادی را به همراه دارد.

با توجه به تمام توضیحاتی که در این مطلب داده شد می‌توان نتیجه گرفت که آموزش مجازی یکی از بهترین شکل‌های آموزش است و در حال حاضر به سرعت در حال رشد می‌باشد، همچنین روزبه‌روز از روش‌های نوینی برای درک بهتر مطالب بهره می‌برد و می‌توان به دانشگاه‌های مجازی هم اشاره کرد به طوری که در این دانشگاه‌ها، اخذ واحد‌های درسی تا آموزش و امتحان گرفتن به صورت مجازی صورت می‌گیرد و باعث شده تا سطح عمکرد دانشجو بالاتر رود و در زمان صرفه‌جویی نماید.

سیستم مدیریت یادگیری یا ال ام اس

در جهت انتخاب یک سامانه ال‌ ام‌ اس باید موارد مختلفی لحاظ گردند. برخی از آنها در ذیل آورده شده است.

  1. شناسایی ذینفعان
  2. تامین زیرساخت
  3. تامین یا تولید محتوای الکترونیکی
  4. آموزش کارشناسان واحد آموزش و مدرس‌ها
  5. پایش و کنترل فعالیت‌های انجام شده و اتخاذ تصمیم‌های جدید بر اساس اطلاعات تهیه شده
  6. همگام شدن با تکنولوژی‌ها و استانداردهای روز آموزش مجازی

ماژول‌های اصلی یک سامانه آموزش مجازی چیست؟

در ذیل ماژول‌های اصلی یک سامانه ال‌ ام‌ اس فارغ از نوع آموزش عمومی‌ یا تخصصی آورده شده است. این ماژول‌ها تقریبا در همه سامانه‌های آموزش مجازی وجود دارند:

مدیریت کاربران و دسترسی‌ها

 امکانی که بتوان کاربران مختلفی اعم از فراگیر، مدرس، کارشناس آموزش یا مدیر سیستم را در آن تعریف کرد و دسترسی‌های مجازی برای آن کاربر را مشخص کرد.

مدیریت ارائه درس‌ها

امکانی که بتوان درس‌های مختلفی تعریف کرد و در صورت لزوم درس‌ها را در گروه‌های آموزش خاصی ارائه کرد.

تمرین

امکانی که بتوان در جهت ارزیابی آموخته‌های فراگیر استفاده کرد. تمرین معمولا به صورت متنی ارائه می‌شود و فراگیر می‌تواند به صورت متنی یا در قالب یک فایل پاسخ را ارسال کند.

انجمن یا تالار گفتگو

امکانی که حول یک محور یا موضع مشخص بتوان به بحث و گفتگو پرداخت.

کلاس مجازی

مکان‌هایی که بتوان یک ارتباط همزمان با حضور فراگیران و مدرس برقرار کرد. فراگیران صدا و تصویر مدرس را داشته باشند و در صورت لزوم خود آنها نیز بتوانند صدا و تصویر خود را منتقل کنند.

پیام داخلی

امکانی در جهت ارسال و دریافت پیام به صورت غیر همزمان (آفلاین).

آزمون

امکانی در جهت ارزیابی آموخته‌های فراگیر در قالب پرسش‌های مختلف از قبیل پرسش‌های چند گزینه‌ای، تک جوابی، چند گزینه‌ای، چند جوابی، ارتباطی،‌ ترتیبی و جای خالی.

نمره‌دهی

  امکانی در جهت ثبت نمره برای فعالیت‌های انجام شده توسط فراگیر‌ها.

صدور کارنامه یا گواهینامه

 امکانی در جهت نمایش نمره‌های اخذ شده یک فراگیر در یک دروه آموزشی در قالب کارنامه یا صدور یک گواهینامه با نمره قبولی.

سخن آخر

مهمترين نقش ال‌ ام‌ اس، حمايت از يادگيری و يادگيرنده است. ال‌ ام‌ اس به عنوان یک ابزار اصلی برای ارائه آموزش رسمی‌ مورد استفاده قرار گرفته می‌شود. به عنوان مثال، LMS يک بستر آسان فراهم می‌كند تا به طور خودکار دوره‌های الکترونیکی را برگزار كنيد، آموزش الکترونیکی را برای کارکنان جدید اختصاص دهيد، پیشرفت آنها را پیگیری و میزان رضایت آن‌ها را ارزیابی کنید.

با توجه مدل آموزشی در کشور عزیزمان، موسسات و مراکز آموزشی با تهیه سامانه LMS در جهت ورود در دنیای آموزش الکترونیکی اقدام می‌کنند. شرکت فناوران اطلاعات وستا از با سابقه‌ترین  شرکت‌ها در زمینه آموزش الکترونیکی است که تاکنون توانسته در زمینه پیاده‌سازی آموزش مجازی و آنلاین با ارائه اثربخش‌ترین  راهکار‌های آموزش الکترونیکی  به شرکای تجاری خود خدمت‌رسانی کند. لازم به ذکر است که وستا در تمامی‌ بازار آموزش کشور اعم از آموزش‌های دانشگاهی، سازمانی و آزاد، مشتریان و شرکای تجاری بزرگی دارد.

سیستم مدیریت یادگیری (LMS) یک پلتفرم نرم‌افزاری است که امکان برگزاری دوره‌های آموزشی را به‌صورت الکترونیکی فراهم می‌کند تا سازمان‌ها، دانشگاه‌ها و تمامی‌ مراکز آموزشی بتوانند آموزش‌های الکترونیکی خود را به آسانی با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت برگزار کنند. وستا توانسته است LMS را در سراسر ایران استقرار دهد و این سامانه، نقش مهمی‌ را در آموزش الکترونیکی کشوری ایفا کرده است. در صورت تمایل می‌توانید با شماره‌گیری 88285424-021 با تیم مشاوه وستا در ارتباط باشید.

نظر شما درباره سیستم مدیریت یادگیری و کاربرد آن در سازمان‌ها یا مراکز آموزشی چیست؟ آیا از ال ام اس در سازمان خود استفاده می‌کنید؟ تجربیات و نظرات خود را از طریق بخش کامنت‌های همین مطلب با ما در میان بگذارید.

برای سازمان خود به سیستم آموزش مجازی نیاز دارید؟ سامانه آموزش مجازی ویانا در کنار شماست.

مقالات مرتبط
2 نظر
محدثه

پس منابع چی؟

modir

سلام چه منابعی؟

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *